top of page
Yazarın fotoğrafıAv. Ege Salman

TÜRK CEZA KANUNU UYARINCA "KASTEN YARALAMA SUÇU" İNCELEMESİ


Kasten Yaralama Suçu

Kasten Yaralama Suçu


Tanım ve Genel Bilgiler

Kasten yaralama suçu, bir kişinin vücuduna acı vererek, sağlığını veya algılama yeteneğini bozarak zarar verme eylemidir. Bu suç, TCK m.86 ve m.87'de “vücut dokunulmazlığına karşı suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçu; basit kasten yaralama (TCK m.86) ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama (TCK m.87) olarak ikiye ayrılır.


Korunan Hukuki Yarar

Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar, kişinin vücut dokunulmazlığı ve beden bütünlüğüdür. Suçun konusunu, mağdurun acı verilen veya bozulan bedeni ya da ruhsal varlığı oluşturmaktadır. Failin yaptığı hareket sonucu maddede belirtilen sonuçlardan biri meydana gelirse, yaralama suçu oluşur. Bu sonuca yol açabilecek tüm hareketlerle kasten yaralama suçu işlenebilir (Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2014/289). Örneğin, bir kimseyi kolundan tutup sert bir şekilde çekerek acı vermek, kalıcı hiçbir fiziksel etki bırakmasa bile kasten yaralama suçunu oluşturur.


Hukuka Aykırılık ve Netice

Hukuka aykırı bir eylemin yaralama suçu oluşturabilmesi için, eylemin mağdurun “vücuduna acı vermesi”, “sağlığını bozması” veya “algılama yeteneğini bozması” gerekir. Bu üç halden herhangi biri gerçekleşmemişse, fiil yaralama suçu olarak değerlendirilmeyecektir.


Yaralama Türleri

Vücuda Acı Verme

Vücuda acı verme, insan bedeninde hissedilen acıyı ifade eder. Örneğin, bir kimseyi tartaklayarak acı vermek basit yaralama suçu oluşturur.


Sağlığın Bozulması

Sağlığın bozulması, mağdurun ruhsal veya fiziksel sağlığının hukuka aykırı bir eylem sonucu bozulmasını ifade eder. Bu bozulma, sürekli olabileceği gibi geçici de olabilir. Örneğin, failin eylemi sonucu mağdurda fiziksel veya ruhsal bir hastalık meydana gelmesi, sağlığın bozulması suretiyle yaralama suçuna örnektir.


Algılama Yeteneğinin Bozulması

Algılama yeteneğinin bozulması, mağdurun ruhsal durumunun değişmesi, sağlıklı düşünme, anlama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin kaybolması durumudur. Uygulamada savcılıklar tarafından bu gerekçeyle ceza davası açılmamaktadır.


Kasten Yaralama Suçu Hangi Hareketlerle İşlenir?

Kasten yaralama suçu, serbest hareketli bir suç tipidir. Mağdura acı veren, sağlığını veya algılama yeteneğini bozan her türlü hareket kasten yaralama suçunu meydana getirir.


Kasten yaralama suçu teşkil edebilecek bazı hareketler şunlardır:

  • Bir kimseye tokat, tekme veya yumruk atmak,

  • Bir kimseyi iterek bir cisme çarpmasına yol açmak,

  • Bir kimseye sopayla vurmak,

  • Bir kimseyi bıçaklamak veya silahla vurmak,

  • Bir kimsenin vücudunu tırnak ile veya bir cisimle çizmek,

  • Bir kimseyi yerlerde sürüklemek.


Mağdur ile fiziksel temasa girmeksizin yapılan bazı eylemler de kasten yaralama suçuna teşebbüs olarak değerlendirilebilir.


Kasten Yaralama Suçu - TCK Madde 86


Madde 86: Kasten Yaralama Suçu

(1) Temel Şekli

Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Hafif Şekli

Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Ayrıca, suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.


(3) Nitelikli Hâlleri

Kasten yaralama suçunun aşağıdaki durumlarda işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır:

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) Canavarca hisle.


Madde Gerekçesi

Temel Şekil (Fıkra 1)

Maddenin birinci fıkrasında, kasten yaralama suçunun temel şekli tanımlanmıştır. Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan her davranış, yaralama olarak kabul edilmiştir.


Hafif Şekil (Fıkra 2)

İkinci fıkrada, kasten yaralama fiilinin hafif nitelikli şekli tanımlanmıştır. Bu durumda, suçun basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek hafif etkisi olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine ceza belirlenir. Ayrıca, suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.


Nitelikli Hâller (Fıkra 3)

Üçüncü fıkrada, kasten yaralama suçunun nitelikli hâlleri belirtilmiştir. Bu nitelikli hâller, suçun daha ağır ceza gerektiren şekilleridir:


a) Aile Bireylerine Karşı

Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı işlenmesi, suçun nitelikli hâli olarak kabul edilmiştir.


b) Savunmasız Kişilere Karşı

Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişilere karşı işlenmesi, daha ağır ceza gerektirmektedir.


c) Kamu Görevi Nedeniyle

Suçun, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi, nitelikli hâl olarak kabul edilmiştir.


d) Kamu Görevlisinin Nüfuzunu Kötüye Kullanması

Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılarak işlenmesi, suçun nitelikli hâli olarak değerlendirilir.


e) Silahla İşlenmesi

Suçun silahla işlenmesi, nitelikli hâl olarak kabul edilmiştir.


f) Canavarca Hisle İşlenmesi

Canavarca hisle işlenmesi hâlinde ceza bir kat artırılır.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ 2024 "GÜNCEL"

TAŞINMAZ VAADİ SÖZLEŞMESİ Alıcı:… Satıcı:… Sözleşmenin tarafları yukarıda isimleri yazılı kişilerdir. İlgili kısımlarda taraflardan...

Comments


bottom of page